Kommunal självstyrelse, även kallat lokalt självstyre, innebär att kommuner och regioner sköter lokala eller regionala frågor med en stor handlingsfrihet. Självstyrelsen utövas av beslutande församlingar som företräder den lokala befolkningen.
Begreppet självstyrelse kom till i samband med 1862 års kommunalförordning och finns sedan 1974 inskriven i grundlagen. Den syftar till att ge människor ansvar och inflytande över gemensamma frågor. Regeringsformen erkänner självstyrelsens betydelse för den svenska folkstyrelsen.
Bestämmelser som skyddar självstyrelsen
Självstyrelsen innebär att kommuner och regioner har ett brett uppdrag och ansvarar för en rad uppgifter som rör välfärd och lokal och regional samhällsutveckling samtidigt som de ska upprätthålla väl fungerande demokratiska institutioner. De har ett stort handlingsutrymme, men styrs samtidigt av nationella uppdrag och statliga regleringar.
Självstyrelsen utövas av beslutande politiska församlingar som utses genom allmänna val och företräder den lokala befolkningen. Kommunerna har rätt att ta ut skatt av medborgarna för att finansiera sin verksamhet.
SKR har i september 2020 tagit fram rapporten ”Självstyrelsens potential” för att belysa självstyrets strategiska betydelse. Förhoppningen är att den bidrar till en diskussion om hur samspelet mellan stat, kommuner och regioner kan utvecklas utifrån lokala förutsättningar för att skapa en likvärdig välfärd av hög kvalitet.
Björn Kullander, SKR, och Bo Per Larsson, senior rådgivare åt SKR , berättar om vad kommunal självstyrelse innebär. I filmen får du veta bland annat veta mer om:
Filmens längd är 10 minuter och 2 sekunder.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!