Med politiska initiativ i kommuner och regioner, verktyg och samarbeten som enar köpkraften är möjligheterna stora att få mer hållbara produkter och driva miljöanpassningen hos leverantörer. Det finns flera verktyg och samarbeten som ger stöd för arbetet.
När kommuner och regioner gör inköp av varor och tjänster tar de hänsyn till hela livscykeln, produktion och transport. Utifrån kommuner och regioners beslutade prioriteringar ger upphandling utrymme att genomföra politiska mål för hållbarhet.
Filmen innehåller ett samtal med en reporter och SKR:s upphandlingsstrateg samt kortfrågor till förtroendevalda om att ställa miljökrav och att formulera kraven så att det öppnar upp för nya lösningar och innovation.
Filmens längd är 4 minuter och 47 sekunder.
Det handlar om att minimera och helst avskaffa avfall och återvinning som företeelser och försöka efterlikna naturens eget kretslopp, det vill säga att förlänga livslängden, reparera, återbruka helhet och delar och slutligen materialåtervinna. För att realisera detta krävs nya affärsmodeller och strategier vid upphandling.
SKR har tillsammans med Tillväxtverket och Upphandlingsmyndigheten genomfört en konferens om cirkularitet i upphandling.
Cirkulära krav i offentlig upphandling (YouTube, nytt fönster)
Att samla den offentliga köpkraften genom att ställa likartade krav och arbeta gemensamt med uppföljning stärker möjligheterna att påverka marknaden att utvecklas mot hållbara mål.
SKL Kommentus erbjuder ett samordnat uppföljningssystem, Hållbarhetskollen, där kraven för socialt ansvarstagande som ställts i upphandlingarna kontrolleras. Hållbarhetskollen ansvarar för att uppföljning av processer och rutiner görs hos avtalsleverantören.
Hållbarhetskollen - en uppföljningstjänst, SKL Kommentus
Tillsammans med Regionerna och andra parter driver Kommentus så kallade Kemkollen för att följa upp kemkaliekrav.
Det här är Kemkollen, SKL Kommentus
Upphandlingmyndigheten erbjuder ettkriteriebibliotek för miljökrav i upphandlingar för ett femtiotal produktgrupper. De är indelade inom olika ambitionsnivåer: bas, avancerad och spjutspets.
Kriteriebiblioteket: Ställ hållbarhetskrav, Upphandlingsmyndigheten
Myndigheten bistår också med vägledning via en frågeservice. Det ger dig stöd inom upphandlingens regelverk, praktik och hållbarhetsaspekter.
Frågeportal om upphandling, Upphandlingsmyndigheten
På myndighetens webbplats finns andra verktyg för att stödja miljökrav som livscykelkostnadskalkyler miljöspendanalys och koppling till miljömål.
Hållbar upphandling, Upphandlingsmyndigheten
Det Nationella kansliet för hållbar upphandling är ett samarbete mellan samtliga regioner och ett gemensamt kansli. Tillsammans har de tagit fram en gemensam och politiskt förankrad uppförandekod för leverantörer, som utgår från FN initiativet Global Compact och dess principer för företagens sociala och miljömässiga ansvar.
Vägledning: Uppförandekod för leverantörer, Sveriges Regioner
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!