Här samlas metoder och verktyg som kan användas i ett förbättringsarbete. Metoderna kan användas av personal och beslutsfattare på alla nivåer i kommuner och regioner.
Det finns många metoder för att stötta verksamheter i sitt förbättringsarbete. Här finns stöd som alla medarbetare kan ha nytta av.
Innovationsguiden är ett metodverktyg för att utveckla innovativa lösningar i offentlig sektor. Metoderna utgår från användarens behov och upplevelser men lyfter också fram medarbetarnas och utförarnas perspektiv. Innovationsguiden hjälper er att stegvis ta er igenom en utvecklingsprocess.
Genombrott.nu är ett visuellt och lättanvänt verktyg, som gör det enklare att förändra och förbättra verksamheter.
Om tjänsterna inom vården anpassas brukar det oftast vara utifrån en diagnos. Samtidigt är det väl känt i vården att människor är så mycket mer än en diagnos. Vi har en rad personliga egenskaper, behov och beteenden och kanske är det utifrån det som vårdtjänsterna borde anpassas?
SKR har undersökt olika behov och beteenden bland den svenska befolkningen. Resultatet kan delas in i fyra tydliga grupper. I den här broschyren beskrivs grupperna.
Beteenden och behov hos personer i kontakt med vården (PDF, nytt fönster)
Individuella planer ska upprättas när någon har behov av insatser både från socialtjänst och hälso- och sjukvård. Planen benämns samordnad individuell plan (SIP) och tydliggör vem som gör vad. Likalydande lagtext finns i såväl socialtjänstlagen som hälso- och sjukvårdslagen.
Använd SIP - ett verktyg för samverkan
Det finns idag en bred erfarenhet kring strategier och koncept som fungerar väl för att skapa en långsiktigt god tillgänglighet. Denna skrift samlar erfarenheter, vill stimulera till reflektion och inspirera till idéer och angreppssätt. Den riktar sig till chefer, ledare, medarbetare, verksamhetsutvecklare – alla som på ett eller annat sätt vill få konkreta tips och råd om hur verksamhetsutveckling kan bidra till en bättre tillgänglighet
Tillgänglig vård - Vägledande strategier och koncept för hållbar utveckling
Rutinkollen är ett IT-stöd som finns i två versioner, vårdavdelning och ledprotesrelaterad. Syftet med de båda versionerna är att verksamheterna själva följer upp hur väl rutiner för olika områden följs. Verksamheterna få då en indikation på hur de kan arbeta för att nå deras mål och en möjlighet att jämföra resultat över tid.
Webbkollen är ett intervjustöd för personal inom vård och omsorg. Frågorna utgår från individens situation och hålls i anslutning till ett vård- eller omsorgstillfälle. Genom att kunna använda gemensamma frågor kan enskilda verksamheter jämföra hur de utvecklas jämfört med det nationella genomsnittet.
LIKA (ledning, infrastruktur, kompetens och användning) Socialtjänsten är ett verktyg för utvärdering och utveckling av digitaliseringen inom socialtjänstens verksamheter. LIKA Socialtjänsten består av tre delar: självskattning, sammanfattning och handlingsplan.
Region Jönköping har utbildningar för medarbetare inom hälso-och sjukvård. Förbättringsmodellen är en e-utbildning inom Qulturum, som är en utvecklingsenhet inom Region Jönköping.
Förbättringsmodellen, Qulturum, Region Jönköping
Vårdgivare Skåne är en webbplats för medarbetare inom hälso-och sjukvården i regionen. Här finns både information och utbildningar i bland annat förbättringskunskap samt verktyg och mallar för kvalitetsutveckling.
Förbättringskunskap, Kvalitetsutveckling Region Skåne
Verktyg och mallar, Kvalitetsutveckling, Region Skåne
För att lyckas med utveckling krävs ett engagerat ledarskap som har patienterna eller brukarna i fokus och ständigt arbeta med förbättringar.
Metoder och verktyg för chefer och ledning
Det finns många bra exempel både inom kommuner och regioner som kan inspirera och vara till nytta i utvecklingsarbetet.
Ringla är en plattform för innovationer och förbättringar som kan ge en inblick i hur nya förhållningssätt till patienter och teknik kommer att påverka oss i framtiden. Här finns flera hundra lärande exempel inom hälso-och sjukvård och social omsorg.
Plattform för innovativ vård och omsorg där goda exempel delas, Ringla
SKR:s lärande exempel är tänkt att bidra till inspiration och verksamhetsutveckling i kommuner och regioner. Filtrera efter verksamhetsområde.
Du som jobbar inom offentlig sektor kan nu dela med dig och ta del av vad andra gör eller har gjort. Du kan också delta i gemensamma utvecklingsinsatser.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!