SKR intressebevakar omläggningen av arbetsmarknadspolitiken som sker 2019–2022.
Arbetsförmedlingen måste fungera väl i omställningsperioden. Ett bra system måste säkerställas i framtiden där kommunernas och regionernas arbete tas tillvara och stödet till individer långt från arbete säkras.
Enligt Januariavtalet ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden och fristående aktörer ska rusta och matcha arbetssökande till arbete. Reformen är omfattande och i december reviderades tidsplanen till 2022.
Arbetsmarknadspolitiken måste fungera under reformperioden 2019–2022 med ett likvärdigt stöd med kvalitet över hela landet. En stor del av dagens arbetssökande behöver flera insatser för att närma sig arbete. Lokal närvaro och samverkan mellan olika aktörer är därför en central del att upprätthålla under övergångsperioden.
Många arbetsgivare har stora rekryteringsbehov här och nu. Kommuner och regioner behöver kompenseras för eventuell övervältring av arbetsuppgifter och utgifter under omställningsperioden.
I det system som ska vara i bruk 2022 är det viktigt att kommunernas och regionernas arbete tas tillvara, både inom arbetsmarknadspolitiken, men också genom ansvar de bär i kringliggande områden som utbildning, socialtjänst, hälso- och sjukvård och näringslivsutveckling.
Under våren 2020 genomfördes en utredning om kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken.
Remiss av SOU 2020:41 Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken
I slutet av 2019 tog SKR fram ett program för den fortsatta reformeringen med anledning av det allvarliga läget inom Arbetsförmedlingen.
SKR:s skrivelse till Arbetsmarknadsdepartementet (PDF, nytt fönster)Förändringen måste ske utifrån ett helhetsperspektiv inom nedanstående åtta områden där 36 punkter har identifierats. SKR kommer att driva på och bevaka utvecklingen med detta som utgångspunkt:
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!